Boeken om te lezen wanneer je gestrest bent

Ken je dat? Je bent druk, druk, druk en rent van hot naar her om aan al je verplichtingen te voldoen. Ondertussen wil je ook nog leuke dingen doen met vrienden, je huis/kamer schoonhouden, slapen en soms even helemaal niks doen. Maar hoe combineer je dat allemaal?
Zoals velen van ons weten is het niet makkelijk om alles te doen, misschien is het zelfs onmogelijk. Dus als je even een stapje terug wilt doen om weer op adem te komen, dan is het misschien een goed idee om een heerlijk stressloos boek te lezen. Daarmee bedoel ik boeken die niet te spannend zijn en niet al te veel onvoorziene plottwists bevatten; chille boeken dus, zodat je ontspannen op de bank kan zitten met een kop hete thee en je kan verliezen in een stressloze wereld. Hier mijn tips:

1. Anne of Green Gables van L.M. Montgomery (Anne van het groene huis)92000000533766092
Als je deze nog niet kent, dan heb je heel wat gemist, want dit is een echte klassieker. Het verhaal gaat over Anne, een jonge roodharige wees, die per ongeluk door een oudere broer en zus wordt geadopteerd. Ze wilden een jongen, snap je, eentje die kon helpen op hun boerderij op het vredige eiland Prince Edward Island, een eiland in Canada. Als Anne eenmaal op hun drempel is gearriveerd, kunnen ze haar echter niet weerstaan en nemen haar in huis. Daarmee wordt hun leven een stuk spannender, want het roodharige meisje is een behoorlijke wildebras die al snel een innige vriendschap ontwikkelt met Diana en een even innige vijandschap met pestkop Gilbert Blythe.

Anne of Green Gables is één van mijn lievelingsboeken, vooral omdat hoofdpersonage Anne ontzettend veel fantasie heeft en van het eiland een waar paradijs maakt. De verwikkelingen zijn grappig, hartverwarmend, maar nooit zo spannend dat je vreest voor Annes leven. Je wordt vooral blij van dit boek en dat is wat je wilt wanneer je gestrest bent, nietwaar? Leuk is ook dat dit boek deel 1 is van een serie én dat er een filmreeks van is gemaakt! Daarnaast is er in 2016 een supermooie nieuwe Nederlandse uitgave van dit boek verschenen. Anne of Green Gables is een kinderboek, maar zoals je merkt, vinden veel volwassen hem ook geweldig.

2. De verwarde cavia van Paulien Cornelisse
Een boek over een cavia die op kantoor werkt. Eindelijk is mijn diepste wens dan toch vervuld.

Nee hoor, grapje. Geen idee hoe Paulien Cornelisse erop komt, maar het concept van dit verhaal zorgt voor een aantal grappige gebeurtenissen waarin Cavia de cavia de hoofdrol speelt. Hoewel het vooral voor kantoormensen herkenbaar is, is De verwarde cavia ook voor kantode-verwarde-caviaorleken leuk om te lezen. Cavia struikelt van het ene probleem in het andere, maar weet zich steeds ternauwernood staande te houden. Tijdens het lezen vroeg ik me herhaaldelijk af hoe dat moest werken, een cavia op kantoor, want hoe zit ze, hoe typt ze, hoe groot is ze, vindt niemand het raar dat ze een cavia is, zijn er nog andere cavia’s op het werk? Van al die vragen wordt er precies één beantwoordt. En dat maakt dit boek zo leuk; het idee is absurd en de uitwerking roept meer vragen op dan hij beantwoordt, maar de gebeurtenissen zijn erg grappig, de personages zijn precies de goede verhouding tussen vreemd en schattig en terwijl je je afvraagt hoe een cavia een powerpoint maakt, ben je niet bezig met je eigen problemen.

De verwarde cavia is dus een goed boek om even adem bij te halen tijdens je drukke dag. Het is geen moeilijk verhaal en is geschreven in korte hoofdstukken, dus je zal geen moeite hebben om je aandacht erbij te houden (hoe gestrest je ook bent). Daarnaast is Paulien Cornelisse een erg grappige vrouw; het is een genoegen om haar geest in te duiken door dit boek te lezen.

3. De selectie-trilogie van Kiera Cass
Dit is niet één boek, het is een reeks van drie YA-boeken die alle drie veel te maken hebben met prinsen, baljurken en reality-shows. Technisch gezien is De selectie ook een dystopisch verhaal, maar dat komt veel minder naar voren dan in boeken als Divergent of The Hunger Games. De bevolking is opgedeeld in kasten en America Singer zit in één van de lagere. Ze heeft een geheime relatie met een jongen uit een nóg lagere kaste en hun verboden liefde vreet aan haar. Dan krijgt America de kans om mee te doen aade-selectien De Selectie, waarbij er 35 meisjes worden uitgekozen om naar het hart van de kroonprins te dingen. Op aandringen van haar vriendje doet ze mee en onverwacht wordt ze uitgekozen, waarna ze als de wiedeweerga naar het paleis wordt gebracht en ineens in een realityshow zit. Maar wie moet ze kiezen? De prins of haar vriendje thuis?

Klinkt dit melodramatisch? Dat is het ook wel een beetje. Maar als je genoeg hebt van de drama in je eigen leven, is niets fijner dan de drama uit het leven van een fictief personage. De boeken zijn vrij voorspelbaar, dus je kan lekker genieten van alle teen angst zonder bang te hoeven zijn dat het niet eindigt zoals jij het wilt. Daarnaast… jurken, prins Maxon, een paleis. Wie wil dat nou niet? De selectie is het ultieme sprookje en daar kan je drie boeken lang van genieten!

Dit zijn slechts drie boeken die ontstressend werken. Welke boeken lezen jullie graag als je gestrest bent?

Advertenties

13 gedachtes over “Boeken om te lezen wanneer je gestrest bent

 1. readinge zegt:

  Blijkbaar heb ik heel veel gemist omdat ik het eerste boek niet kende… misschien toch maar eens een kijkje nemen in de bieb voor dat boek. En de selectie boeken zijn inderdaad heerlijk om te kunnen ontspannen! Een verdiende plek in deze lijst 😀

  Liked by 1 persoon

 2. Nienke zegt:

  Aah, de Selectie is inderdaad heerlijk om even weg te vluchten uit het echte leven. Niet nadenken, maar gewoon doorlezen. En ik kende Anne of Green Gables ook nog niet, maar je hebt me benieuwd gemaakt. Hopelijk vind ik hem binnenkort ergens 🙂

  Like

 3. Lovelyreadsandhopes zegt:

  Oeh, De selectie! Boeken waarvan ik echt heb genoten 🙂 Ik moet zeggen dat ik deel 4 en 5 wel minder goed vond, maar de eerste 3 delen zijn favoriet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s