Lijstje // Als de lente te lang op zich laat wachten.

Zoals we allemaal weten is het al een tijdje winter. Om precies te zijn, sinds 21 december 2016. Dat was vorig jaar, jongens! Vinden jullie ook niet dat het tijd wordt dat er een einde wordt gemaakt aan dit vreselijke seizoen? Nieuw jaar, nieuwe kansen, vind ik! Weg met de winter, die is zó 2016!
Maar eh, no jokes, de winter duurt elk jaar te lang en aangezien de Elfstedentocht toch niet meer gaat plaatsvinden, lijkt het me goed om alvast vooruit te kijken naar de warmere perioden in het jaar. Zoals de lente. Hier wat boeken op een rijtje die je moet lezen als je net als ik de kou zat bent.

1. Rebel of the Sands – Alwyn Hamilton (Rebel in de woestijn, YA)
Afbeeldingsresultaat voor rebel of the sands
Als je van dit boek niet warm wordt, dan is er waarschijnlijk iets mis met je. Rebel of the Sands speelt zich namelijk af in een gloeiendhete woestijn en bevat een meisje dat haar pistool altijd klaar heeft en sprookjesachtige verhalen over djinns, ofwel woestijngeesten, en andere mythologische wezens. Amani Al’Hiza woont bij haar oom in het vergeten stadje Dustwalk en ziet een angstwekkende toekomst tegemoet: als ze niet uitkijkt, moet ze met een van de ongure types uit het stoffige stadje trouwen. Het enige waar ze voldoening in vindt zijn haar pistolen en ze hoopt dat ze daar ooit mee weg kan rijden op een magisch paard, maar als er ineens een mysterieuze vreemdeling in de stad verschijnt, lijken die dromen sneller werkelijkheid te worden dan ze had gedacht…

“Haven’t you ever wanted something so bad that it becomes more than a want? I need to get out of this town. I need it like I need to breathe.”

Rebel of the Sands had me vanaf pagina 1 in zijn greep, zo goed vond ik hem. De wereld heeft iets magisch, met zijn Midden-Oosterse elementen, mysterieuze verhalen en onbekende wijdsheid. Zeker een aanrader! Dit boek is misschien niet heel lente-achtig, maar als je hem uit hebt, denk je in ieder geval niet meer aan de winterse kou.


2. Ontworteld – Naomi Novik (Engels: Uprooted, YA)
Dan een boek dat wel wat meer Lente in zich heeft, ook al weet ik niet hoe ik daarbij kom.Afbeeldingsresultaat voor ontworteld Ik zal het even uitleggen, want dat klinkt waarschijnlijk vreemd. Ontworteld speelt zich af in een soort middeleeuwse wereld met kastelen en magie en een enorm woud dat al het land dreigt op te slokken. Terwijl ik het las, kreeg ik gewoon een lentegevoel. Snap je? Neem het maar van me aan.
                Ontworteld gaat over de jonge Agnieszka, die is opgegroeid in een kleine gemeenschap van boeren. Haar dorp wordt beschermd door De Draak, die in een toren buiten het dorp woont en elke tien jaar een meisje kiest dat hem moet dienen. En je raad het al, Agnieszka wordt gekozen. Onwetend over wat haar te wachten staat in de toren van De Draak verlaat ze haar familie en vrienden, maar ze komt erachter dat er meer achter De Draak zit dan ze had verwacht en misschien is ze toch niet zo hulpeloos als ze zelf dacht.

“I was a glaring blot on the perfection. But I didn’t care: I didn’t feel I owed him beauty.”

Ook al vond ik Ontworteld zelf niet zo goed, toch gaf het me een erg vredig gevoel om erin te lezen. Voornamelijk de beschrijvingen van de magie lenen veel van natuurbeschrijvingen; ze zijn bovendien erg uitgebreid, waardoor je het gevoel krijgt meegenomen te worden op de stroom van magie. Anyway, met Ontworteld kan je je in een warmere wereld wanen terwijl buiten nog steeds een ijzige wind waait.

3. A Court of Thorns and Roses – Sarah J. Maas (Een hof van doorns en rozen, YA)
Een boek dat zeker niet van dit lijstje mag ontbreken, is A Court of Thorns and Roses (ook wel Afbeeldingsresultaat voor a court of thorns and roses ukACOTAR genoemd, omdat de titel veel te lang is). Ik zal jullie de reden niet onthouden: het verhaal speelt zich grotendeels af op een plek die het Lentehof genoemd wordt.
Feyre (uitgesproken als Fee-ruh, je kan het maar beter meteen goed uitspreken) is pas negentien, maar moet voor haar nietsnut van een vader en twee zussen zorgen. De winter is ijzig koud en er is weinig wild om te schieten, maar toch waagt ze zich het bos in, op zoek naar iets eetbaars. Daar stuit ze op een wolf die duidelijk niet uit haar wereld komt en in pure woede en frustratie schiet ze het beest dood. Nog dezelfde avond dringt een wild beest haar huis binnen en neemt haar mee naar een ver land aan de andere kant van de muur. Dat kan alleen maar haar dood betekenen, toch? Nee, want ik had al verklapt dat ze in het Lentehof zou komen. Daar wonen de Hoge Fae, die samen heersen over het land Prythian, dat verdeeld is in verschillende hoven: het Lentehof, Zomerhof, Winterhof, Herfsthof enzovoort. Feyre komt erachter dat er meer geluk voor haar is weggelegd dan ze dacht, maar wellicht ook meer ongeluk…

“But I lived in that moment – my life became beautiful again for those few seconds when our hands grazed.”

A Court of Thorns and Roses is bij uitstek geschikt voor deze tijd van het jaar, omdat het boek begint in de bittere kou en je daarna meeneemt naar een plek waar het altijd lente is. Waar de zon schijnt en er altijd een fris briesje waait… waar de bloemen in bloei staan en de bomen altijd groen zijn… zucht. Het wordt echt tijd dat het lente wordt.

Dat waren drie boeken die je gedachten aan de winter zullen verdrijven. Ik hoop dat jullie het een leuk lijstje vonden! Welk boek zou jij lezen als je de kou even wilt vergeten?

 

Advertenties

2 gedachtes over “Lijstje // Als de lente te lang op zich laat wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s